Ιατρεία: ΤΡΙΚΑΛΑ και ΓΡΕΒΕΝΑ Συνεργάτης με: ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ Τρικάλων

Νηστεία στην Εγκυμοσύνη και τον θηλασμό

Εγκυμοσύνη12.03.2019

Γράφει ο

Δρ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡ. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Α.Π.Θ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια ξεχωριστή περίοδο στην ζωή μιας γυναίκας, το ίδιο και ο θηλασμός. Η νηστεία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και στον θηλασμό λόγω προσωπικών πεποιθήσεων ή θρησκευτικών δεσμεύσεων πρέπει να γίνεται πάντα με την συμβουλή του γυναικολόγου της γυναίκας.

Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται να δοθεί εάν η γυναικά έχει ιστορικό αναιμίας, υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη, ή αν έχει πολύδιμη κύηση. Η νηστεία συνιστά αποχή από όλα τα ζωικά προϊόντα, αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ζυμαρικών, ψωμιού, οσπρίων, λαδερών φαγητών αλλά και λίπους.

Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές κατά τη διάρκεια της νηστείας;

Η υποκατάσταση της ζωικής πρωτεΐνης θα πρέπει να γίνεται με κατάλληλο συνδυασμό τροφών, έτσι ώστε να παρέχεται σωστή και πλήρης πρωτεΐνη, δηλαδή που απαρτίζεται από τα βασικά αμινοξέα. Ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά ή αμυλούχα τρόφιμα (πχ φάκες με ρύζι, ρεβίθια με πατάτα, φακές με πλιγούρι κλπ) αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση από τη στιγμή που δεν γίνεται κατανάλωση κρέατος. Για πρωινό, μια καλή λύση είναι το ψωμί με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο. Μια ακόμα καλή πηγή πρωτεΐνης είναι τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και η σόγια.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι την περίοδο της σαρακοστής παρουσιάζεται μειωμένη πρόσληψη σιδηρού και βιταμίνης Β12 καθώς και ασβεστίου (η βιταμίνη Β12 συντελεί στην ομαλή παραγωγή και ανάπτυξη ερυθροκυττάρων). Η μειωμένη πρόσληψη της οδηγεί στην ανάπτυξη αναιμίας, συμπτώματα της οποίας είναι η αδυναμία, εύκολη κόπωση και η υπνηλία. Καλές πήγες της βιταμίνης είναι τα θαλασσινά και η σόγια.

Επειδή ο φυτικός σίδηρος δεν είναι τόσο εύκολα απορροφήσιμος σε σχέση με τον ζωικό, τα άτομα που έχουν μεγάλες ανάγκες σε σίδηρο (παιδιά, άτομα με αναιμία, εγκυμονούσες κλπ) δεν θα πρέπει να νηστεύουν για μεγάλες περιόδους. Έτσι λοιπόν συστήνεται ο συνδυασμός οσπρίων με βιταμίνη C (πχ ντομάτα, πιπεριά), μπαχαρικά όπως ρίγανη, μαϊντανός και μηλικό οξύ. Επιπλέον, τα θαλασσινά μπορούν να συνοδευτούν με φασολάκια ή σπαράγγια.

Εν κατακλείδι, η νηστεία μπορεί να είναι ασφαλής σε μια ομαλή κύηση και θηλασμό αν η γυναίκα μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών τόσο για εκείνη όσο και για το έμβρυο/μωρό.