Ιατρεία: ΤΡΙΚΑΛΑ και ΓΡΕΒΕΝΑ Συνεργάτης με: ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ Τρικάλων

Εγκυμοσύνη και Κορωνοϊός (COVID-19)

Εγκυμοσύνη24.03.2020

Γράφει ο

Δρ. Γιώργος Α. Παπαγεωργίου

ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Α.Π.Θ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Οδηγίες για την ασφάλειας σας από την Ελληνική Εταιρία Μαιευτικού Γυναικολογικού Επείγοντος

Ο νέος κορωνοϊός-2019 προκαλεί την ασθένεια με ονομασία Covid-19, η οποία μπορεί να προκαλέσει από ένα απλό κρυολόγημα/ίωση, μέχρι σοβαρή πνευμονία και θάνατο.

Η νόσος μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω των σταγονιδίων, αλλά και με τα χέρια μέσω αντικειμένων.

Αντίθετα με ότι συμβαίνει με τον ιό της γρίπης και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, τα έως τώρα περιορισμένα δεδομένα δεν δείχνουν πως οι έγκυες που θα προσβληθούν από τον νέο ιό θα παρουσιάσουν βαρύτερη συμπτωματολογία από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επίσης δεν φαίνεται να αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής. Τέλος, τα μέχρι στιγμής στοιχεία αποδεικνύουν πως δεν μεταδίδεται ο ιός στο έμβρυο, ενώ κανένα από τα νεογνά δεν βρέθηκε θετικό στον ιό.

Οι έγκυες για να προφυλαχθούν θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους συχνά και σχολαστικά, να μην ακουμπούν τα μάτια, το στόμα και τη μύτη τους, να αποφεύγουν χώρους συνωστισμού, ταξίδια και άτομα με ύποπτα κλινικά συμπτώματα, όπως βήχα ή πυρετό.

Έγκυες που είναι ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα του covid-19 πρέπει αν είναι εφικτό να αναβάλλουν για 14 μέρες τα προγραμματισμένα ραντεβού με τον γυναικολόγο τους, ύστερα από συνεννόηση μαζί του. Υπερηχογραφική παρακολούθηση του εμβρύου και έλεγχος Doppler πρέπει να πραγματοποιείται μετά τη σταθεροποίηση της εγκύου για να διαπιστωθεί το «καλώς έχειν» του εμβρύου.

Η απόφαση για τον τρόπο (φυσιολογικός ή καισαρική) και τον χρόνο του τοκετού πρέπει να εξατομικεύεται σε κάθε περίπτωση και να λαμβάνεται με βάση την ηλικία κύησης, την κατάσταση του εμβρύου και της μητέρας και σε συνεννόηση με τον νεογνολόγο.

Τα υπάρχοντα δεδομένα δείχνουν ότι ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω του θηλασμού. Η μητέρα πρέπει να λαμβάνει όλα τα μέτρα ώστε η επαφή με το νεογνό της να είναι ασφαλής (μάσκα, πλύσιμο χεριών, γάντια). Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται αντλία θηλασμού, θα πρέπει αυτή να καθαρίζεται πολύ καλά.