Ιατρεία: ΤΡΙΚΑΛΑ και ΓΡΕΒΕΝΑ Συνεργάτης με: ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ Τρικάλων
Οδήγηση στην εγκυμοσύνη

Οδήγηση στην εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη21.12.2018

Γράφει ο Δρ. Γιώργος Α. Παπαγεωργίου
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Α.Π.Θ., ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

 

Οδηγίες την ασφάλειας σας.

Μια εγκυμοσύνη φέρνει πάντα αλλαγές, τόσο στο σώμα όσο και στην καθημερινότητα σας και μια από τις συνήθειες που επηρεάζονται είναι και η οδήγηση. Αν ο γιατρός σας το επιτρέπει, μπορείτε να συνεχίσετε να οδηγείτε όσο είστε έγκυος, αρκεί να φροντίσετε να πάρετε τα μέτρα σας και να ακολουθήσετε μια σειρά από συμβουλές που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια τη δική σας και του μωρού σας.

Με εξαίρεση τις περιπτώσεις οπού μια γυναίκα έχει μια εγκυμοσύνη «υψηλού κίνδυνου», τότε δεν υπάρχει λόγος να αφήσετε το τιμόνι, ειδικά αν είστε βέβαιες πως οδηγείτε με ασφάλεια. Στην περίπτωση που ο γιατρός σας έχει χαρακτηρίσει την εγκυμοσύνη σας ως «υψηλού κίνδυνου» δηλαδή αν έχετε χαμηλή πρόσφυση πλακούντα, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη της κύησης, ινομύωμα κ.τ.λ. τότε αυτός είναι ο μόνος αρμόδιος που μπορεί να σας πει αν τυχόν πρέπει να σταματήσετε να οδηγείτε και πότε.

Πάντως, αν τελικά αποφασίσετε να οδηγείτε μόνες σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ακόλουθες συμβουλές θα είναι χρήσιμες:

1. Να είστε παραπάνω προσεκτικές στο δρόμο. Πάντοτε όταν οδηγείτε θα πρέπει να τηρείτε τον ΚΟΚ, να μην κάνετε επικίνδυνες προσπεράσεις, να μην τρέχετε υπερβολικά κ.τ.λ. Όμως ειδικά όταν είστε έγκυος, θα πρέπει να θυμάστε να είστε ακόμα πιο προσεκτική, αφού μαζί σας για μήνες φέρετε πάντα έναν (τουλάχιστον) ακόμη επιβάτη.

2. Προσοχή στα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία οι γυναίκες που διανύουν, το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, έχουν κατά 42% πιο αυξημένες πιθανότητες να εμπλακούν σε κάποιο τροχαίο, ενώ υπολογίζεται πως 1 στις 50 εγκύους βιώνει κάποιο τροχαίο ατύχημα. Αυτό συμβαίνει γιατί λόγω κάποιων συχνών συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης, όπως είναι οι ναυτίες, η υπνηλία και το αίσθημα κόπωσης, οι πόνοι και οι ξαφνικές κράμπες κ.α. αλλά και λόγω έντονων σκέψεων (π.χ. άγχος για τη γέννα) η προσοχή των εγκύων ενώ οδηγούν να αποσπάται. Αν δεν νιώθετε καλά και δεν είστε συγκεντρωμένες μην οδηγείτε.

3. Βάλτε το ειδικό σήμα για εγκύους στο αμάξι σας. Στην αγορά θα βρείτε ειδικά σήματα (παρόμοια με αυτά για τα παιδιά) που μπορείτε να τα βάλετε στο πίσω μέρος του αυτοκίνητου σας και επιτρέπουν στους άλλους οδηγούς να καταλάβουν πως η οδηγός του οχήματος είναι έγκυος.

4. Να κάθεστε άνετα και να φοράτε πάντα και σωστά τη ζώνη ασφαλείας. Η ζώνη ασφαλείας δεν προκαλεί προβλήματα στην εγκυμοσύνη, αν τη φοράτε σωστά. Η ζώνη δεν θα πρέπει να ακουμπάει καθόλου την κοιλιά σας. Περάστε την από τον ώμο και διαγώνια πάνω από το στήθος, μακριά από το λαιμό και από το πάνω μέρος των μηρών, κάτω από την κοιλιά. Επίσης μην φοράτε χοντρά ρούχα, όπως μπουφάν, που εμποδίζουν τη σωστή εφαρμογή της ζώνης. Επιπλέον, προσαρμόστε το κάθισμα σας για να έχετε ασφαλή απόσταση της κοιλιάς από το τιμόνι και βάλτε ένα μαξιλαράκι στη μέση για να είστε πιο άνετες.

5. Αποφύγετε δρόμους με λακκούβες και κακό οδόστρωμα και μεγάλες πολύωρες διαδρομές. Τα τραντάγματα καλό είναι να αποφεύγονται με κάθε τρόπο σε μια εγκυμοσύνη. Αν ο δρόμος δεν είναι καλός ακολουθήστε μια άλλη διαδρομή και χαμηλώστε πολύ την ταχύτητα σας. Τέλος, μην μένετε πολλές ώρες στο τιμόνι χωρίς διαλείμματα. Να θυμάστε η ακινησία αυξάνει τα οιδήματα και την πιθανότητα θρόμβωσης.

6. Αποφύγετε εντάσεις και φασαρία. Μην τσακώνεστε με άλλους οδηγούς, μην κορνάρετε και αν βρεθείτε σε κάποιον ιδιαίτερα πολύβουο δρόμο επιλέξτε μια εναλλακτική διαδρομή.

7. Να είστε πάντα προετοιμασμένες για κάτι έκτακτο. Καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας ένα κινητό και κάποια χρήσιμα τηλέφωνα για ώρα ανάγκης και να έχετε ενημερώσει κάποιον οικείο σας πως είστε στο δρόμο.