Ιατρεία: ΤΡΙΚΑΛΑ και ΓΡΕΒΕΝΑ Συνεργάτης με: ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ Τρικάλων

Ινομυώματα μήτρας και Κύηση

Γυναικολογία04.09.2018

Γράφει ο

Δρ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΧΕΙΡ. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Α.Π.Θ

Τα ινομυώματα είναι ένα ιδιαίτερο συχνό εύρημα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Είναι συνήθως καλοήθεις μάζες, αποτελούμενες από λείο μυικό και ινώδη συνδετικό ιστό και πολύ σπάνια μπορεί να μεταλλαχθούν σε κακοήθεια.

Παρόλο που η εμφάνιση ινομυώματος απαιτεί παρακολούθηση, δεν οδηγεί απαραίτητα στην αφαίρεση του. Εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του στην μήτρα, από το αν μεγαλώνει γρήγορα και αν δημιουργεί προβλήματα όπως πυελικό πόνο, πιο αυξημένη αιμορραγία στις περιόδους, δυσκοιλιότητα, συχνοουρία, πόνο στο σεξ, υπογονιμότητα.

Τι γίνεται, όμως, όταν μια γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος και έχει ήδη διαγνωστεί με ινομύωμα; Θα πρέπει ή δε θα πρέπει να αφαιρεθεί το ινομύωμα, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην εγκυμοσύνη; Αυτό είναι μια ιδιαίτερα συχνή ερώτηση των γυναικών και σε αυτή την περίπτωση η προσέγγιση είναι εξατομικευμένη.

Συνήθως όταν ένα ινομύωμα είναι μέσα ή κοντά στην κοιλότητα της μήτρας, συστήνουμε να αφαιρεθεί, γιατί, εκτός του ότι μπορεί να δυσκολέψει την σύλληψη, μπορεί, εξαιτίας των ορμονών της εγκυμοσύνης, να αυξηθεί σε μέγεθος, επηρεάζοντας αρνητικά την κύηση. Αν είναι όμως μικρό και έξω από τη μήτρα, δεν είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί πριν την εγκυμοσύνη.

Όσο για το χρόνο που μπορεί η γυναίκα να συλλάβει μετά από μια επέμβαση για την αφαίρεση ινομυώματος και να μείνει έγκυος είναι 4 με 6 μήνες μετά, ενώ, αν το ινομύωμα είναι μισχωτό και δεν επηρεάζει το σώμα της μήτρας, εγκυμοσύνη επιτρέπεται πιο σύντομα.

Ακόμα κι αν δεν δημιουργούν προβλήματα, τα ινομυώματα δε θα πρέπει να τα αφήνουμε να μεγαλώσουν πολύ, επειδή μειώνονται οι εναλλακτικές χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση τους.

Γενικά, λοιπόν, ένα ινομύωμα που υπερβαίνει τα πέντε εκατοστά καλό είναι να αφαιρείται, ανεξάρτητα από το αν προκαλεί συμπτώματα. Κατά κανόνα, τα ινομυώματα που είναι εκτός της μήτρας αντιμετωπίζονται με υστεροσκοπική αφαίρεση. Η όλη χειρουργική διαδικασία γίνεται με τα χειρουργικά εργαλεία, που περνούν δια μέσω του κόλπου και φτάνουν στο εσωτερικό της μήτρας. Τα υπόλοιπα ινομυώματα τα αντιμετωπίζουμε συνήθως με λαπαροσκόπηση κι όχι με ανοικτό χειρουργείο όπως παλιά, εκτός αν πρόκειται για ινομύωμα που είναι άνω των 12 εκατοστών. Με τη λαπαροσκοπική χειρουργική μέθοδο είναι γνωστό ότι η ανάρρωση είναι γρηγορότερη και ο μετεγχειρητικός πόνος λιγότερο έντονος, ενώ οι τομές (1-2 εκ.) είναι παρά πολύ μικρές και γίνονται σχεδόν αόρατες με τον καιρό.